Zrób sobie krem, Ekstrakt wzmacniający włosy, 15 g

10,71 zł

szt. + koszty dostawy



  • Opis
  • Skład

  • Wysyłka

  • Podczas i po ciąży, jesienią i zimą, w momentach stresu i zmiany diety, a także, jeśli po prostu chcesz mieć mocniejsze włosy - sięgnij po ekstrakt wzmacniający ZSK. 

    Wśród składników znajdują się:

    • Brazylijski żeń-szeń - Pfaffia paniculata - jest to roślina występująca głównie w Brazylii. Ekstrakt z korzenia zawiera głównie saponiny o bardzo wysokiej aktywności biologicznej. Zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów jest chronione francuskim patentem (wzmacnianie włosów, ochrona przed wypadaniem, zapobieganie i hamowanie łysienia). 

    • Eleuterokok kolczysty - Eleutherococcus senticosus - zwany także Syberyjskim żeń-szeniem. Ekstrakt otrzymywany z kłącza i rozłogów, zawiera glikozydy, skrobię, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez i saponiny. W kosmetyce stosuje się wyciągi ze wzglądu na działanie tonizujące, uelastyczniające i ujędrniające. Wchodzą one w skład kosmetyków przeciwzmarszczkowych, które przeznaczone są dla cery z oznakami starzenia się. Doskonale pielęgnuje skórę, stymuluje odnowę komórkową, działa imunostymulująco i rewitalizująco, a także poprawia mikrokrążenie i chroni przed wolnymi rodnikami. Używana także do pielęgnacji zniszczonych i osłabionych włosów, szczególnie po zabiegach fryzjerskich trwałej ondulacji, farbowaniu itp. 

    • Skrzyp polny - Equisetum arvense - Surowcem jest ziele zawierające saponinę steroidową ekwizytynę, flawonoidy, fenolokwasy - kwas kawowy i rozpuszczalne związki krzemu. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, uszczelniające, ściągające, mineralizujące. Używany do okładów na trudnogojące się rany, owrzodzenia, oparzenia i stłuczenia. Działa oczyszczająco na skórę, pomocny w pielęgnacji trądziku i wyprysków skórnych, regeneruje. Wpływa na elastyczność i odporność naskórka. Występujący w ekstrakcie krzem stosuje się w przypadkach różnych stanów zapalnych, trądzika różowatego, schorzeń skóry, grzybic, łupieżu, kruchości paznokci, wypadania włosów i innych. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry - poprawia wygląd skóry, zapobiega przedwczesnemu zwiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, zwiększa wytrzymałość paznokci i wpływa na ich wzrost.

    • Pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica - ekstrakt z liść pokrzywy bogaty jest przede wszystkim w sole mineralne (związki wapnia, magnezu żelaza, cynku, miedzi), witaminy (C, B2, B5), flawonoidy oraz kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy. Sole mineralne wpływają na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Pokrzywa obecna jest w wielu preparatach kosmetycznych , które regenerują skórę twarzy, odmładzają. Polecana przy łojotokowym zapaleniu skóry głowy, łupieżu, zapobiega łysieniu, regeneruje naskórek.

    • Kłącze perzu - Rhizoma agropyri - roślina jest uporczywym chwastem polnym. Ekstrakt z perzu zawiera fruktozę i trytycynę (polifruktan), mannitol oraz śluz i śladowe ilości olejku eterycznego. Zawiera rozpuszczalne sole krzemu, potasu i glinu. Surowiec bogaty jest także w witaminy z grupy B. Ekstrakt z perzu zalecany jest do wszelkich produktów kosmetycznych o działaniu nawilżającym. Perz zawiera znaczne ilości soli potasu i glinu, dzięki czemu posiada właściwości mineralizujące. Ze względu na obecność krzemu, ekstrakt z perzu nadaje się do produktów ujędrniających i regenerujących naskórek. Stosowany na porost włosów i wzmocnienie cebulek włosowych.

    • Pochrzyn włochaty - Dioscorea villosa - ekstrakt zawiera saponiny steroidowe, substancje wykazujące działanie zbliżone do progesteronu. Składnik kremów poprawiających jędrność skóry. Działa odbudowująco i regenerująco na strukturę włosa.

    • Przestęp biały - Bryonia alba - ekstrakt z korzenia, który zawiera fitosterole, triterpeny i glikozydy. Ekstrakt działa korzystnie na cebulki włosa, powodując lepsze ukrwienie skóry i odżywienie włosów.

    • Aloes zwyczajny - Aloe barbadensis - aloes zastosowany miejscowo działa odkażająco, przeciwzapalnie i ściągająco. Wygładza i ujędrnia skórę, regeneruje ją, utrzymuje wilgotność, działa przeciwzapalnie, łagodząco, posiada właściwości filtrujące promienie słoneczne. Regeneruje i ujędrnia skórę, łagodzi jej podrażnienia, dlatego wskazany jest dla cery suchej, trądzikowej dojrzałej i z problemami dermatologicznymi. Nawilża, uelastycznia i wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu a także likwiduje łupież.

    • Keratyna - Keratin – białko będące charakterystycznym składnikiem naskórka, włosów i paznokci. Nie rozpuszcza się w wodzie i cechuje je duza odporność na działanie czynników chemicznych i fizycznych. Cząsteczki keratyny zbudowane są głównie z aminokwasów. Keratyna w postaci aminokwasów rozpuszczalnych w wodzie jest stosowana w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Wzmacnia regeneruje strukturę uszkodzonych włosów, przywraca im połysk i zdrowy wygląd.

    • Proteiny jedwabiu - Silk aminoacids - proteiny jedwabiu wpływają na utrzymywanie i przywracanie sprężystości oraz elastyczności skóry. Przeciwdziałają zmianom degeneracyjnym towarzyszącym procesowi starzenia się skóry. Ważną cechą jedwabiu jest także zdolność zatrzymywania wody w naskórku. Zhydrolizowane białko jedwabiu tworzy na powierzchni włosów i skóry film ochronny zmniejszający szorstkość naskórka i włosów oraz chroni przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi. Proteiny stymulują także procesy metaboliczne w tkankach podskórnych.

    • Lecytyna Lecithin – niezbędna do tworzenia liposomów, otrzymana z soi.
    • D-pantenol – jest składnikiem skóry i włosów. Działa nawilżająco i łagodzi podrażnienia. 
    • Sorbitol – substancja nawilżająca i stabilizująca.
    • Kwas cytrynowy Citric acid - regulator kwasowości. 

    Ekstrakt możesz dodawać do mleczek, kremów i balsamów oraz do żelów i płynów pielęgnacyjnych, w tym wcierek. Kosmetyk jest niezgodny z wyrobami na bazie spirytusu i detergentowymi. 

    Zalecamy stężenie w kosmetykach od 3-7% (badania dermatologiczne nie stwierdziły niekorzystnego wpływu na cerę nawet przy 50% stężeniu, lecz ze względu na skuteczność działania polecane jest stężenie do 7%).

    Posiada pH 5,3-6,8, polecamy stężenie gotowego kosmetyku (po dodaniu ekstraktu) pH między 4-8.

    Liposomy należy dodawać do gotowej emulsji* - w fazie C otrzymywania kremów i mleczek, w temperaturze nieprzekraczającej 40º C. 

    Przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze od 5 do 20º C  

    *Produkt jest konserwowany chemicznie ponieważ liposomy są bardzo wrażliwe na działanie mikroorganizmów. Zastosowano kompleks konserwantów tak by były skuteczne i działały w minimalnym stężeniu.

  • Aqua, Herb extracts: Pfaffia Paniculata, Eleutherococcus Senticosus, Equisetum Arvense, Urtica Dioica, Rhizoma Agropyri, Dioscorea Villosa, Bryonia Alba, Aloe Barbadensis; Propylene Glycol, Lecithin, D-panthenol, Sorbitol, Trilaureth-4-phosphate, Citric Acid, Keratin, Silk Amino Acids, Phenoxyethanol, Ethylhexylgycerin

  • sposoby dostawy:
    • Paczkomaty InPost
      (1-2 dni robocze)
      10,90 zł (brutto)
    • Pocztex Kurier 48
      (2 dni robocze)
      9,90 zł (brutto)
    • Pocztex Kurier 48 za pobraniem
      (2 dni robocze)
      17,50 zł (brutto)
    • Pocztex Odbiór w punkcie
      (2 dni robocze)
      7,90 zł (brutto)
    • Pocztex Odbiór w punkcie za pobraniem
      (2 dni robocze)
      17,50 zł (brutto)
    • Kurier GLS
      (1-2 dni robocze)
      14,90 zł (brutto)
    • Kurier GLS za pobraniem
      (1-2 dni robocze)
      15,90 zł (brutto)
    • Odbiór osobisty - ul. Długa/Karmelicka/Jerzmanowskiego
      (1-2 dni robocze)
      0,00 zł (brutto)
    sposoby płatności:
    • PayU
    • Płatność przelewem
    • Płatność przy odbiorze

Opinie naszych klientów

Napisz opinię

Napisz opinię

* pola oznaczone gwiazdką są wymagane.

  • Twoja ocena: *
Normalna Mieszana Tłusta Sucha Wrażliwa
Jasna Średnia Ciemna
Blond Rude Brązowe Czarne Siwe

Produkty powiązane

Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośne danego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak to będzie możliwe.
Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
* pola oznaczone gwiazdką są wymagane.