Zrób sobie krem, Witamina E - Octan Tokoferolu, 15 ml

12,19 zł

szt. + koszty dostawy



  • Opis
  • Wysyłka

  • INCI Tocopherol Acetate

    Witaminę E można spotkać w recepturze niemal każdego kosmetyku. Spełnia ona bowiem dwa zadania. Po pierwsze witamina E i jej pochodne wykazują korzystne oddziaływanie na skórę i włosy. Po drugie pełni ona funkcję naturalnego i skutecznego przeciwutleniacza lipidowych składników kosmetyków. Jest doskonałym naturalnym konserwantem, który zapewnia stabilność preparatu kosmetycznego chroniąc jego składniki przed zniszczeniem i rozkładem.

    Postacie witaminy E wykorzystywane w kosmetyce:
    - alfa-tokoferol, stosowany w stężeniu od 0,05 - 0,5%.
    - octan alfa-tokoferolu (Tocopheryl acetate), stosowany w stężeniu 0,5 - 5 %.

    Witamina E NIE rozpuszcza się w wodzie, rozpuszcza się w tłuszczach.

    Działanie przeciwrodnikowe
    Witamina E dodawana do preparatów kosmetycznych hamuje procesy starzenia się skóry, związane z niszczącym działaniem aktywnych form tlenu (wolne rodniki). Tokoferol działając na komórki naskórka bierze udział w usuwaniu zewnętrznych objawów starzenia skóry. Działa jako ''zmiatacz wolnych rodników'', których powstawanie jest w dużej mierze indukowane promieniowaniem UV, chroniąc w ten sposób skórę przed przedwczesnym starzeniem. Nanoszone zewnętrznie preparaty o wysokiej zawartości witaminy E wnikają głęboko w wierzchnią, rogową warstwę skóry.
    Jednak nie wszystkie kosmetyki zawierające witaminę E są jednakowo skuteczne. Kosmetyki, aby mogły przeciwdziałać powstawaniu wolnych rodników muszą zawierać co najmniej 5 procent tej witaminy. Antyutleniające działanie witaminy E jest najbardziej efektywne, gdy występuje ona w parze z witaminą C. Witamina E, również wpływa na poprawę działania naturalnego enzymu - dysmutazy nadtlenkowej. Enzym ten jest odpowiedzialny za ochronę komórek przed reaktywnymi cząsteczkami tlenu, jednak pod wpływem promieniowania UV jego działanie zostaje osłabione, czemu skutecznie przeciwdziała witamina E, a zwłaszcza jej postać estrowa octan alfa-tokoferolu. Chroni ona również skórę przed poparzeniem słonecznym, wywołanym promieniowaniem UVB. Przy miejscowym zastosowaniu alfa-tokoferolu lub octanu alfa-tokoferolu typowe objawy poparzenia skóry promieniowaniem UVB, czyli rumień, obrzęki i nadmierna wrażliwość występują w znacznie mniejszym stopniu, ulegają zmniejszeniu nawet o 40-50 %. Dlatego witaminy E powinna być dodawana do preparatów przeciwsłonecznych chroniących przed promieniami UV. Regularne stosowanie preparatów pielęgnacyjnych skórę zawierających witaminę E, pozwala zredukować ilość komórek, które zostały uszkodzone promieniami słonecznymi.

    Właściwości przeciwzapalne
    Witamina E ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran, wpływając efektywnie na odtwarzanie się nowej tkanki. Ponadto chroni ona przed wysuszeniem oraz osłabieniem elastyczności naskórka. Witamina E, wywierając działanie ochronne na lipidy błon komórkowych podwyższa zdolność wiązania wody przez skórę.

    Skóra przebarwiona
    Zapobiega powstawaniu i w pewnym stopniu zmniejsza przebarwienia skóry, pojawiające się u starszych osób. Witamina E wykazuje również korzystne działanie na włosy.

    gęstość octanu witaminy E - 0.96 g/ml
    płaska łyżeczka (5 ml) waży 4.8 g.


    Przykładowe receptury:

        Mgiełka nawilżająca
        Olejek do opalania 5,10,15% z zawartością filtra UV
        Pianka do opalania
        Wodoodporny krem dla dzieci
        Serum z SAP (witamina C) + witamina E + marchewka
        Kremy na emulgatorze GSC

  • sposoby dostawy:
    • Paczkomaty InPost
      (1-2 dni robocze)
      10,90 zł (brutto)
    • Pocztex Kurier 48
      (2 dni robocze)
      9,90 zł (brutto)
    • Pocztex Kurier 48 za pobraniem
      (2 dni robocze)
      17,50 zł (brutto)
    • Pocztex Odbiór w punkcie
      (2 dni robocze)
      7,90 zł (brutto)
    • Pocztex Odbiór w punkcie za pobraniem
      (2 dni robocze)
      17,50 zł (brutto)
    • Kurier GLS
      (1-2 dni robocze)
      14,90 zł (brutto)
    • Kurier GLS za pobraniem
      (1-2 dni robocze)
      15,90 zł (brutto)
    • Odbiór osobisty - ul. Długa/Karmelicka/Jerzmanowskiego
      (1-2 dni robocze)
      0,00 zł (brutto)
    sposoby płatności:
    • PayU
    • Płatność przelewem
    • Płatność przy odbiorze

Opinie naszych klientów

Napisz opinię

Napisz opinię

* pola oznaczone gwiazdką są wymagane.

  • Twoja ocena: *
Normalna Mieszana Tłusta Sucha Wrażliwa
Jasna Średnia Ciemna
Blond Rude Brązowe Czarne Siwe

Produkty powiązane

  • Fitomed

    Skwalan z trzciny cukrowej jest niezwykle cenną substancją oleistą. Jest również pochodną skwalenu obecnego w naszej skórze i włosach. Skwalen to składnik ludzkiego sebum. Odpowiada za nawilżenie, jest emolientem. Wraz z wiekiem produkcja skwalenu maleje, więc jego poziom trzeba uzupełniać od zewnątrz. Ponieważ skwalen jest substancją nietrwałą, metodą...

    Na stanie 39,78 zł
  • Lynia

    Potrójny kwas hialuronowy w stężeniu 1,5% to mieszanka 3 kwasów hialuronowych o różnej masie cząsteczkowej: 0,5% kwasu wielkocząsteczkowego o masie o masie 1.0-1.8 MDA tworzy na powierzchni skóry warstwę ochronną, która zapobiega uciekaniu wody z wnętrza.  0,5% kwasu małocząsteczkowegoo masie 100 000 - 400 000 DA nawilża i zwiększa przenikanie substancji...

    Na stanie 16,05 zł
  • Your Natural Side

    Olej arganowy ma silne właściwości regenerujące skórę, włosy i paznokcie. Działa przeciwzmarszczkowo i nawilżająco. Ma działanie wygładzające, ujędrniające. Łagodzi podrażnienia skórne i wspiera walkę z problemami skórnymi. Oczyszcza skórę i normalizuje ją.    Olej arganowy doskonale sprawdzi się do pielęgnacji:   cery dojrzałej, cery wymagającej...

    Na stanie 15,99 zł
  • Lynia

    Kwas hialuronowy znajduje się w Twojej skórze naturalnie - dzięki niemu wygląda ona młodo, świeżo i nie posiada zmarszczek. Z wiekiem go ubywa, dlatego skóra traci wodę. Chcesz pomóc swojej cerze? Sięgnij po kwas hialuronowy Lynia o stężeniu 1%. Kwas wiąże wodę w naskórku, zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz dodaje elastyczności skórze. Chroni naskórek...

    Na stanie 11,43 zł
  • Fitomed

    Kwas mlekowy jest α-hydroksykwasem (AHA), który powstaje w wyniku fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego. Jest w postaci przezroczystego, klarownego płynu, o specyficznym, kwaśnym zapachu. Posiada stosunkowo małe cząsteczki, co sprawia, że dobrze przenika przez warstwę rogową naskórka i działa nieco głębiej niż kwasy o większych cząsteczkach....

    Na stanie 47,01 zł
  • Fitomed

    Kwas laktobionowy to polihydrokwas (PHA), który powstaje w wyniku utleniania laktozy. W przeciwieństwie do kwasów AHA nie ma właściwości drażniących, poza tym zachowuje te same właściwości co kwasy AHA. Jest w postaci przezroczystego, klarownego płynu. Doskonale sprawdzi się do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej, ze skłonnością do zmian naczynkowych i...

    Na stanie 47,01 zł
  • The Ordinary

    Oferowane przez nas produkty marki The Ordinary są oryginale i pochodzą z oficjalnej dystrybucji. W razie jakichkolwiek wątpliwości zachęcamy do odwiedzenia zakładki FIND US na stronie Deciem będącego producentem kosmetyków The Ordinary oraz zapoznanie się z listą partnerów prowadzących sprzedaż na terenie Polski. Skorzystaj z kwasu askorbinowego...

    Na stanie 27,78 zł
  • Lynia

    Napięcie i nawilżenie skóry - takie efekty obserwują u siebie użytkownicy tego półproduktu, którzy wzbogacają swoje kosmetyki kolagenem w hydrolizowanej formie.  Kolagen to naturalny składnik skóry, który odpowiada za jej młody wygląd. W komórkach jest produkowany do 25. roku życia, a potem jego ilość stopniowo zanika. Skóra z wiekiem stopniowo traci...

    Na stanie 7,97 zł
  • Lynia

    Jeśli szukasz mocnego, a jednocześnie nieinwazyjnego peelingu, sięgnij po ten niepozorny biały proszek. Korund kosmetyczny (tlenek aluminium) w mikrokryształkach możesz wykorzystywać do mikrodermabrazji zarówno w gabinecie kosmetycznym, jak i u siebie w domu, jako przygotowanie skóry do innych zabiegów kosmetycznych.  W nieinwazyjny sposób usuwa martwe...

    Na stanie 10,96 zł
  • Fitomed

    Kwas migdałowy jest α-hydroksykwasem (AHA), który powstaje w wyniku hydrolizy wyciągu z gorzkich migdałów. Jest w postaci przezroczystego, klarownego płynu. Jego cząsteczka jest większa od cząsteczki m.in. kwasu mlekowego lub popularnego kwasu glikolowego i działa wolniej, głównie w naskórku. Dlatego kwas migdałowy należy do bezpiecznych...

    Na stanie 47,01 zł
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośne danego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak to będzie możliwe.
Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
* pola oznaczone gwiazdką są wymagane.