Ogólne, Ciało
Spis treści

Niacynamid – co to? Poznaj substancję mającą pozytywny wpływ na skórę!

Na temat szkodliwości makijażu na cerę krążą różne opinie. Mówi się, że codzienny makijaż zatyka pory i powoduje przetłuszczanie skóry. Niemniej jednak kosmetyki do makijażu zawierają również cenne składniki mające pozytywny wpływ na kondycję cery. Mowa tu o substancjach nawilżających, chroniących przed promieniowaniem słonecznym, zimnem i wpływających na redukcję zmarszczek. W artykule weźmiemy pod lupę niacynamid. Odpowiemy na pytanie co to jest i dlaczego związek ten jest powszechnie stosowany w kosmetologii.

Niacynamid – co to?

Niacynamid jest pochodną witaminy B3, którą w kosmetykach można znaleźć również pod nazwami, takimi jak niacyna czy witamina PP. Jest połączeniem dwóch związków – kwasu nikotynowego i jego amidu. Ma pozytywny wpływ na skórę. Działa wielokierunkowo i stosuje się go w walce z różnymi problemami skórnymi. Weźmy teraz pod uwagę witaminę B3, której niacynamid jest pochodną. Znajdziemy ją w produktach pełnoziarnistych, mięsie, jajach, nabiale i rybach. Witamina B3 to także drożdże i ciemnozielone warzywa liściaste. W organizmie pełni ważne funkcje. Przede wszystkim bierze udział w syntezie węglowodanów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych i hormonów płciowych. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i obniża cholesterol. Witamina B3 to także odgrywający szczególną rolę prekursor koenzymów, które biorą udział w syntezie składników budulcowych skóry. Mowa tu o ceramidach decydujących o prawidłowym funkcjonowaniu bariery hydrolipidowej skóry.

Niacynamid w kosmetykach. Sprawdź, co robi niacynamid i dlaczego warto go stosować!

Z uwagi na to, że niacynamid ma cenne właściwości i działa wielowymiarowo, zagościł w wielu kosmetykach codziennego użytku. Na liście popularnych produktów kosmetycznych z tym składnikiem na pierwszym miejscu znajduje się serum do twarzy z niacynamidem. Kosmetyki te są doskonałym wyborem, jeśli twoja skóra zmaga się z nadmiernym wydzielaniem sebum. Niacynamid to antidotum na trądzik, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych i przyspiesza gojenie się wyprysków. Jest także wyjątkowo cennym składnikiem polecanym cerze suchej, gdyż wzmacnia jej naturalną barierę ochronną.

Niacynamid (INCI: Niacynamide) ma wszechstronne działanie na skórę. Składnik ten wyróżnia bezpieczeństwo stosowania do pielęgnacji różnego rodzaju skóry. Kosmetykami, w których składzie znajduje się niacynamid, można pielęgnować skórę wrażliwą, suchą, naczynkową, trądzikową i tłustą. Co robi niacynamid? Uszczelnia barierę hydrolipidową skóry. Zapobiega przesuszaniu cery i wzmacnia właściwości ochronne skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Odbudowuje uszkodzenia skóry z uwagi na właściwości regenerujące. Zastanawiasz się nad kwestią niacynamid a słońce? Składnik ten nie wchodzi w reakcję z promieniami UV. Można stosować go przez cały rok, również w ciągu dnia. Jest także polecany po ekspozycji na słońce i zabiegach medycyny estetycznej. Niacynamid ma także właściwości przeciwzmarszczkowe i ujędrniające. Bierze bowiem udział w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych mających wpływ na syntezę kolagenu i elastyny. Ponadto jest doskonałym antyoksydantem. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe. Stosując kosmetyki z niacynamidem, zmniejszysz widoczność porów na swojej skórze i wydzielanie sebum. Niacynamid to również doskonałe rozwiązanie jeśli chcesz wyrównać koloryt cery. Jeśli zmagasz się z przebarwieniami na skórze możesz sięgnąć również po kosmetyki z witaminą C.

Z czym nie łączyć niacynamidu?

Zanim zaczniesz pielęgnację skóry niacynamidem, pamiętaj, że jest to składnik, którego nie można łączyć z kwasami AHA i BHA, gdyż znacząco różnią się one wartością pH. Niskie pH kwasów obniża skuteczność witaminy B3. Z czym jeszcze nie łączyć niacynamidu? Nie należy stosować go równolegle z witaminą C, zwłaszcza pod postacią kwasu askorbinowego. Składniki te wzajemnie zmniejszają swoją skuteczność. Jeśli pielęgnujesz skórę za pomocą kosmetyków z witaminą C, stosuj je oddzielnie, na przykład niacynamid rano, a witaminę C wieczorem.

Niacynamid jak stosować? Poznaj kosmetyki, które pomogą Ci w walce z wieloma problemami skóry!

Aby nie niszczyć cery makijażem, bardzo ważne jest stosowanie kosmetyków odpowiednich do danego rodzaju cery. Oprócz produktów, które stosujesz do codziennego make-upu, postaw na dobrej jakości kosmetyki pielęgnacyjne, takie jak kremy czy serum. Pamiętaj, co to niacynamid, ponieważ jest to składnik polecany do każdego rodzaju cery. Ma cenne właściwości i wszechstronne działanie. Poznaj także kosmetyki z niacynamidem, które pomogą Ci w walce z wieloma problemami skóry.

Jeśli zmagasz się z trądzikiem lub masz tłustą cerę, której towarzyszą przebarwienia, wypróbuj The Ordinary, Niacinamide 10% + Zinc 1%, Serum do twarzy z witaminą B3 10% i cynkiem 1%. Niacynamid będący pochodną witainy B3 pomoże Twojej cerze w zmniejszeniu widoczności przebarwień i przekrwienia skóry. Kosmetyk ten ma wysokie stężenie niacynamidu wynoszące 10%. Ponadto w jego składzie znajduje się również sól cynku pirolidonowego kwasu karboksylowego, dzięki której skóra przestaje produkować w nadmiernej ilości sebum i staje się mniej tłusta. Mimo, że niacynamid i cynk zmniejszają aktywność sebum, nie leczą trądziku. Jeśli pielęgnacja kosmetykami z niacynamidem nie zadowala Cię, sięgnij po preparaty z nadtlenkiem benzoilu lub kurację kwasem retinowym, na przykład The Ordinary, Salicylic Acid 2% Solution. Produkt ten zmniejsza widoczność zaskórników, oczyszcza ujścia gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Niacynamid efekty. Jak wprowadzić tę substancję do codziennej pielęgnacji?

Niacynamid przynosi wspaniałe efekty dla każdego rodzaju cery. Na początku stosowania kosmetyków, w których składzie znajduje się ta substancja, pamiętaj o tym, aby jej stężenie nie wynosiło więcej niż 3-5%. Nie używaj więcej niż jednego kosmetyku z niacynamidem w codziennej rutynie. Preparat najlepiej stosować nie więcej niż 3 razy w tygodniu. Dopiero po tym, kiedy Twoja skóra zacznie dobrze tolerować niacynamid, możesz powoli zwiększać zarówno częstotliwość, jak i stężenie kosmetyków.

Z czym łączyć niacynamid?

Niacynamid warto łączyć z kwasem hialuronowym. Substancja ta wykazuje silne działanie nawilżające. Świetnie sprawdza się w kosmetykach będących połączeniem niacynamidu i kwasu hialuronowego. Z czym jeszcze łączyć niacynamid? Dobrym połączeniem jest niacynamid i cynk, który wspomaga regenerację skóry i przyspiesza gojenie się skóry. Połączenie niacynamidu i cynku jest wskazane w przypadku trądziku. Substancję tę warto łączyć także z retinolem, gdyż minimalizuje jego skutki uboczne.

Wiesz już co to niacynamid i jak go stosować. Podsumujmy teraz właściwości tej substancji. Działa silnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Normalizuje działanie gruczołów łojowych, a ponadto zwęża pory. Niacynamid działa przeciwstarzeniowo, gdyż wykazuje właściwości antyoksydacyjne i doskonale chroni przed działaniem wolnych rodników. Odbudowuje barierę hydrolipidową skóry. Wykazuje doskonałe działanie nawilżające, a także rozjaśnia przebarwienia i zapobiega powstawaniu nowych.

Niacynamid w kosmetykach

Niacynamid można znaleźć w składzie wielu kosmetyków. Substancję tę znajdziesz w produktach nawilżających, przeciwzmarszczkowych i regenerujących. Niacynamid znajduje się także w kosmetykach rozjaśniających przebarwienia, przeciwtrądzikowych i łagodzących podrażnienia. Niacynamidu szukaj w kosmetykach takich jak serum, żel do mycia twarzy czy krem.

Kosmetyki z niacynamidem wiodą ostatnio prym w pielęgnacji różnego rodzaju cery. Producenci chętnie wykorzystują niacynamid do ich produkcji. Mowa tu o produktach walczących z nadprodukcją sebum czy też oznakami starzenia skóry Wypróbuj serum witaminowe eeny meeny, Podwójne serum witaminowe. Jest odpowiedni do każdego rodzaju cery, zwłaszcza szarej, zmęczonej, odwodnionej, o nierównym kolorycie. Serum przeznaczone jest do stosowania zarówno na dzień, jak i na noc lub, w zależności od potrzeb skóry, jako uzupełnienie codziennej pielęgnacji. Produkt ten ma przyjemną, lekką formułę i szybko się wchłania. Jego surowce zostały dobrane tak, aby nie były substancjami, które zapychają pory skóry, dzięki czemu może być stosowany przez osoby o cerze tłustej i mieszanej. Kosmetyk działa silnie antyoksydacyjnie i nawilżająco. Zwiększa także elastyczność i sprężystość skóry oraz poprawia jej koloryt.

Niacynamid w kosmetykach pełni ważną rolę. Bielenda Professional, SupremeLab, Barrier Renew, Barierowy eliksir hydro-odżywczy z kompleksem NMF to prawdziwy eliksir młodości dla każdego typu cery. Utrzymuje optymalne nawilżenie i chroni skórę przed utratą wody.

Warto pamiętać, że kosmetyki z niacynamidem można stosować 3 razy w tygodniu, z przerwami. Gdy zauważysz, że niacynamid przestaje działać, zwiększaj stopniowo jego stężenie. Jak każda inna substancja również niacynamid może powodować skutki uboczne, na przykład zaczerwienienie czy lekkie podrażnienie, które po krótkim czasie ustępują. Może okazać się, że Twoja skóra nie toleruje niacynamidu. Wówczas należy całkowicie zrezygnować ze stosowania kosmetyków z tą substancją.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

fifteen − four =