Kawa, kaweczka, kawusia – dlaczego tak kochamy małą czarną?

tekst o kawie
Lifestyle, Ogólne
Spis treści

Zwykły, niezwykły napój

Kawa – dla wielu osób to coś więcej, niż po prostu kolejny napój. To pewnego rodzaju rytuał, ceremonia powitania dnia, bez której jego dalszy ciąg może nie być tak dobry, jak powinien. Gorąca, aromatyczna, lekko cierpka – kawa budzi do działania, podnosi powieki oraz ciśnienie, a także otrzeźwia umysł. Dla niektórych czarna jest jedyną akceptowalną opcją. Inni kochają ją z mlekiem lub dowolnym napojem roślinnym. Tak czy inaczej, kawie nie da się odmówić pewnego rodzaju magii, którą nieprzerwanie uwodzi nas już od wieków.

Właściwości prozdrowotne kawy

Kiedy myślimy o kawie, pierwsza rzecz jaka nam przychodzi do głowy, to na pewno jej pobudzające własciwości i zdolność do stawiania na nogi. Kofeinowy “kop” gwarantuje szybkie i skuteczne pobudzenie fizyczne oraz psychiczne. Jednak czy wiesz, że poza tym kawa ma liczne właściwości prozdrowotne? Badania (w trakcie których nie ucierpieli żadni kawosze!) dowodzą, że długotrwale poprawia pamięć i koncentrację. Spożywana regularnie, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób: marskości wątroby, cukrzycy typu II czy niektórych nowotworów. Więc kiedy znowu ktoś zapyta: która to już Twoja kawa tego dnia, odpowiedz, że pijesz je w ramach profilaktyki zdrowotnej! Za systematyczne picie “czarnej ambrozji” podziękuje Ci także układ krwionośny i trawienny. Kawa stymuluje krążenie, metabolizm i perystaltykę jelit. Dzięki temu naturalnie rozgrzewa organizm i niweluje skutki zmęczenia. Same plusy! Gdzie jest więc haczyk? Tu też mamy dobre wieści – kawa szkodzi jedynie w nadmiarze. Jeśli więc nie przekraczasz trzech filiżanek dziennie, możesz spać spokojnie. Pamiętaj jednak, że do ilości spożywanej kofeiny wlicza się także ta pochodząca z mocnej herbaty czy napojów energetycznych.

Wyjątkowe kawy od Orzechowni

Niezależnie od tego, czy zadowala Cię sypka kawa zaparzana błyskawicznie, czy ziarnista, wymagająca mielenia na bieżąco – mamy dla Ciebie kilka wspaniałych propozycji. Warszawska minimanufaktura “Orzechownia”, zazwyczaj specjalizująca się w masłach orzechowych, stworzyła niedawno wyjatkową kolekcję niespotykanych kaw, bazujących na wysokogatunkowych ziarnach arabiki. Olga i Karol (przy duchowym wsparciu psa Stefana), opracowali całą gamę kawowych orzechowych smaków, ale i takie cuda, jak „Zimowy wieczór”, „Gorąca szarlotka” czy „Świąteczny pierniczek”. Każda z ich kaw występuje u nas w wersji mielonej i ziarnistej. Jednym słowem – dla każdego coś dobrego 😊Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ten − two =